Събития по време на карантината: Анулирай? Отложи? Адаптирай!Няма съмнение, че световната карантина промени коренно плановете на много изпълнители, посетители и организатори на събития. Като платформа за издаване и разпространение на билети ние също сме засегнати от настоящата ситуация. Въпреки това, силно насърчаваме колегите си в развлекателната индустрия да не се отказват и да използват тази възможност, за да достигнат до нова аудитория и пазари. И да, може да звучи невъзможно, но може би Вашето събитие може да се проведе онлайн?  

#

Струва ли си да се направи опит? 

 • Ще спестите пари за производствени разходи: няма да е необходимо да наемате места за настаняване, персонал за охрана или почистване, няма да се налагат пътни разходи и т.н.
 • Можете да поканите повече хора на Вашите събития.
 • Ще достигнете до нова аудитория и ще придобиете нови умения, които ще Ви бъдат полезни в бъдеще.
 • Ако събитието е дискусия, хората могат да участват в секцията за коментари;
 • Когато се адаптирате към онлайн събития, ще бъдете по-малко зависими от възможни промени и ще осигурите някои работни места, а може би дори ще създадете нови (например екип за видео стрийминг). 

Напоследък много от нас се опитват да поддържат не само позитивна нагласа, но и стабилен доход. Ето защо въпросите не трябва да бъдат „Струва ли си?“, а „Как можем да го направим?“. Всяко място, независимо дали става въпрос за концертна зала, фестивал на открито или работилници лице в лице, има своите предимства. И така, какво да кажем за онлайн? Защо си струва да се използва? 

#

Може ли моето събитие да се проведе онлайн? 

Творчеството няма граници и е време да го докажем. И така, какви събития наистина могат да се провеждат онлайн? 

 • Прожекции на филми. Тази година за първи път много филмови фестивали търгуваха домашно кино. Неограничени закуски, удобни дивани - защо да не организираме годишен филмов фестивал, дори след като карантината свърши?
 • Концерти. Свикнали сме да гледаме концерти по телевизията и е време да го превърнем в навик, поне за известно време. Да, различно е ... но помислете за всички хора, живеещи извън столиците на развлеченията, които вече ще могат да гледат представления от дома си.
 • Курсове. “Онлайн курсове” вече е добре познат термин за мнозина. Онлайн курсовете имат големи предимства, като например включване на хора от различни части на света или страната, дават възможност на участниците да учат в предпочитаното от тях време и комфортно да използват домашния си интериор. Много от тях дори включват директна консултация с преподаватели и персонализирана обратна връзка в писмен или видео формат.
 • Спорт. Може да не сме в състояние да организираме истински баскетболен мач без човешко взаимодействие, но можем да предложим някакво състезателно бягане, в което участниците не бягат всички едновременно. Много спортни приложения сега позволяват да запазвате и споделяте лични записи, проследяване на пътя и можете да биете постиженията на другите. Нещо повече, новите технологии, като VR, също позволяват да бъдат имитирани различни спортове - от танци до бокс, и могат да бъдат превърнати в забавно онлайн състезание, когато се предостави на участниците необходимото оборудване.
 • Дискусии. Предаването на дискусии е толкова често срещано днес, че може да се счита за стара школа! Затова днес мнозина излъчват не само дискусии, но дори и по-големи събития, като конференции. Дори изграждането на мрежа вече може да се направи дистанционно!
 • Работилници. Да, сега навлизаме в различна територия. Могат ли семинарите да се организират дистанционно? Някои да! Представете си грънчарска работилница, в която всички материали (глина и боя) се доставят до домовете на участниците и след това се преподава чрез видео. В този случай цялото семейство може да се обедини в създаването на някои запомнящи се моменти за всички.

Сигурни сме, че много повече събития могат да бъдат адаптирани към онлайн света. Няма да е същото, но също така няма да е и по-лошо. Ще бъде различно.  

Изберете правилната платформа

Някои от тези онлайн събития изискват платформи: приложения, сайтове за стрийминг ... Последното е най-често срещано в днешно време. Интернет е пълен с предложения за различни платформи, от много популярни като Facebook и YouTube, до по-малко известни или по-специализирани, като Periscope, Twitch (игри) или Zoom (конференции). 

След като изберете платформа, тествайте я няколко пъти и се запознайте с нея преди събитието. Ако не - намерете екип от сътрудници, които са свикнали да стриймват събития онлайн, за да Ви помогнат. 

Намерете своята аудитория

И така, всичко става както обикновено - измисляте идея, организирате я, намирате място (в случая платформа) и след това привличате своята аудитория. 

И тук идваме ние. В тези времена на несигурност бихме искали да Ви напомним, че платформата на Paysera Tickets може да разпространява билети не само за физически, но и за онлайн събития. Само в този случай вместо билет, ще изпратите данни за достъп или линк към Вашето събитие. 

A ако събитието е БЕЗПЛАТНО, разпространението на билети също няма да Ви струва нищо. В противен случай ние ще предложим конкурентни цени и помощ по време на целия процес. 

Вярваме, че тази предизвикателна ситуация ще разкрие нови хоризонти не само за изпълнители, творци и лектори, но и за организаторите и посетителите на събития.