Всички публикации в блога

Великден в офисите на Paysera по целия свят: от България и Литва до Филипините!

Великден по целия свят
Повече от една трета от света се подготвят за дългоочакваната Великденска ваканция, както и ние в офисите на Paysera по целия свят! Екипът на Paysera се състои от разнообразна комбинация от хора от различни държави, религии и култури. Попитахме техните представители дали празнуват Великден и ако празнуват, тогава какво прави този празник толкова специален. За съжаление много традиции ще бъдат възпрепятствани от продължаващата карантина в различни страни, но духът на празника остава.

България, Румъния, Украйна, Беларус и Русия

Тъй като всички тези държави са предимно православни, тази година Великден се празнува на 2-ри май и това е един от най-големите празници в страната и в православния свят като цяло.
Празникът прекъсва 40-дневния пост и е известен със супер богатите обедни трапези, отрупани с боядисани яйца, козунак, сладкиши, меса и др. "Това е възможност всички близки и роднини да се съберат около Великденската трапеза и се надяваме, че тази година ще имаме подобна възможност, в контекста на настоящата епидемиологична обстановка“ - сподели Даниел, Изпълнителен директор на Paysera Romania.
Мадлен, Мениджър развитие от България, изброи различни традиции, вариращи от чукането с яйца до празничните поздрави, а мениджърът на отдел "Обслужване на клиенти" Ивелина отбеляза, че най-забележителната традиция за нея е да присъства на литургията в полунощ и да участва в предаването от свещ на свещ на благодатния огън, донесен със самолет от Йерусалим.
Други държави дори не могат да се състезават с тази отдаденост!
#

Естония, Латвия и Литва

Тъй като много хора в тези страни са католици, Великден се празнува на 4-ти април. Това е вторият по важност празник след Коледа и се празнува главно чрез оцветяване на яйца, прекарване на времето със семейството и игра на различни игри (например люлеенето на дървена люлка е голямо нещо в Латвия и Естония).
„Докато религиозните хора посещават църквата, както и при много други празници в днешно време, Великден първо се забелязва в супермаркетите, където по рафтовете доминират шоколадови зайчета и яйца“ - отбеляза Агнè от маркетинговия екип на Paysera в Литва.
Яйцата за Великден се оцветяват с обелки от лук, цвекло, лайка и др. и се украсяват с гравирани рисунки. По-късно играта с чукането на яйца определя победителя, за когото се казва, че ще живее най-дълго и ще бъде най-силният.
#

Колумбия, Филипините и Испания

Въпреки че Филипините и Колумбия изглеждат като далечни и екзотични страни, те са горди християни, поради което техните Великденски традиции не се различават толкова от европейските.
И трите държави отбелязват основно не Великден в неделя, а Страстната седмица преди Великден. Това е религиозен период на почивка и съзерцание - някои бизнеси преустановяват работа, някои хора постят и т.н.
Членът на екипа на Paysera Джулиана от Колумбия сподели, че много хора пътуват до по-малките градове на страната, където могат да се посетят религиозни паметници и да се наблюдават традиционни шествия. Докато според Рандолф - дизайнер от Филипините, в тези модерни времена удълженият уикенд често се прекарва просто в почивка на плажа.
Междувременно Испания е известна със своите огромни парадни платформи, които се носят на главите на мъже и жени по време на празничните процесии, както и религиозните братства, които се обличат в специални костюми по време на церемониите.
#

Бангладеш и Алжир

Държавите, в които християнството не е доминираща религия, нямат големи тържества по този повод в страната и празникът често се отбелязва само в малки християнски общности.
Мюсюлманската общност обаче има подобен празник на прекъсването на поста (Рамадан), наречен Курбан байрам, който тази година ще се проведе на 13-ти май. Празнува се с молитви и дарения за бедните.

Косово и Албания

В тези държави - партньори на Paysera - по-голямата част от населението са мюсюлмани, но между 10 и 20 процента от хората са християни, от които някои празнуват католическия, а други православния Великден, като и двата са официални празници в Косово. Други части от населението имат свои собствени подобни празници, свързани с исляма, които са широко отбелязани в цялата страна.