Как да изградите електронен магазин от нулата?



Тъй като изглежда, че карантината няма да приключи скоро, дори и най-традиционните собственици на физически магазини започнаха да прехвърлят услугите си към различни онлайн платформи. Други съжаляват, че не са го направили по-рано, но се стремят да оцелеят по всеки възможен начин. Колкото и клиширано да звучи - по-добре късно, отколкото никога! Няколко дни подготовка и вече можете да започнете да търгувате онлайн.

#

Може би дори сега е точното време, тъй като при настоящата ситуация и световната карантина много фрийлансъри предлагат своята помощ за създаване на електронни магазини за местния бизнес.

Във всеки случай, в момента можете да създадете обикновен електронен магазин с малко външна помощ и с малък разход. Няма да се заблуждаваме - за по-добри резултати, по-късно ще искате да инвестирате в по-качествени снимки на продукти или в някаква реклама, но в началото можете да се справите и без тях. И така, как да започнете? 

1. Изберете платформа или система за управление на съдържанието (CMS) 💻

В морето има много риба и ще имате нужда от малко търпение, за да започнете.

Струва си да знаете, че в подобни платформи ще можете да използвате готови шаблони, което ускорява процеса, но CMS Ви дава пълен достъп до кода, което означава повече свобода за внедряване на допълнителни изменения и подобрения, за да направите Вашия проект единствен по рода си.

Освен ако не живеете в пещера, вероятно сте чували за такива имена като „Shopify“ или „Ecwid“, но има още много други платформи, които може да се използват за създаване на Вашия електронен магазин. Проверете ги онлайн или попитайте някого за препоръки.

Отделете време, за да направите някои проучвания и сравнете цените, лекотата на интеграция и други ключови фактори. Имайте предвид, че интеграцията в някои платформи може да не ви струва нищо, поне в началото.

Някои от най-популярните платформи са: 

Още налични CMS и платформи за интеграция.

2. Регистрирайте името на своя домейн ✅

Не мислете твърде много - изберете текущото си име на магазина или измислете нещо кратко и описателно (нещо, което описва Вашия бизнес, а не нещо поетично).

Прочетете повече за различните начини да регистрирате името на своя домейн. (Съвет: някои сайтове дори предлагат БЕЗПЛАТНА регистрация за първата година, в противен случай ще трябва да плащате около 1-15 EUR годишно) 

3. Получете SSL сертификат🔐

SSL (Secure Sockets Layer) сертификатът е препоръчителен за защита на потребителските данни онлайн. Има много сайтове, от които можете да го закупите и цената му може да достигне над 100 евро за година, но някои го издават безплатно.

Инструкциите за настройка на сертификата също могат лесно да бъдат намерени онлайн.

4. Изберете дизайн на уеб сайта ✏

В повечето от платформите можете да получите приличен готов шаблон за Вашия магазин. Помислете предварително дали имате нужда от много снимки или повече текст, може би са достатъчни само няколко страници (например, да изброите курсовете, които продавате) или може би са Ви нужни отделни страници за различните стоки (например, детски дрехи, женски и мъжки дрехи и т.н.).

#

5. Напълнете магазина си! 🛍

Качете снимки на Вашите продукти, опишете услугите, добавете контакти и цени. Това е забавната част, бъдете креативни! 

6. Настройте начин на плащане 💳

Има различни начини да получавате плащания онлайн. Paysera е един от тях. Повече от 90% от електронните магазини в Литва използват Paysera за получаване на плащания онлайн, не само заради конкурентните цени, но и поради опростения процес на интеграция и безплатната техническа поддръжка. 

Подготвили сме подробни стъпка по стъпка видео уроци, показващи как да интегрирате Paysera в различни електронни магазини, както и подробни инструкции на нашия уеб сайт..

Paysera Ви позволява да получавате плащания онлайн директно по Вашата сметка. Вашите клиенти ще могат да плащат с много различни средства (от QR код до тяхната банка или платежна карта).

Вижте как изглежда процесът на плащане от гледна точка на клиента на payserademo.com.

#

7. Почти сте готови! Задайте опции за доставка. 📫

Помислете за продуктите и услугите, които продавате - трябва ли да ги изпращате? Или може би става въпрос за онлайн курс? Проверете всички налични възможности, вижте какво използват Вашите конкуренти и изберете най-добрата за Вашия бизнес! 

8. Стартирайте своя магазин! 🗣

Това е! Всичко е готово и можете да започнете да продвате своите продукти. Уведомете старите си клиенти, че вече сте онлайн, споделете Вашия магазин с хората, които може да се интересуват, и използвайте социални медии, за да достигнете до аудиторията си.

По-просто е, отколкото си мислите, много хора са били там, където сте сега, и те са готови да помогнат. Така че, помислете, направете си проучвания и започнете да работите върху първия си онлайн бизнес - ще видите, че ще Ви отведе на изцяло ново ниво. Успех!