Всички категории

Какво представлява 3D Secure и как да плащате онлайн с карта Visa? 

#
Картата Visa Ви позволява да пазарувате онлайн, да плащате във физически магазини и да свързвате картата с различни мобилни приложения, като Apple Pay, Google Pay, такива за доставка на храна или приложения за таксиметрови услуги. За да бъдете защитени при онлайн пазаруване, в картите Visa е внедрена технологията 3D Secure, поради което може да се наложи да потвърдите плащанията чрез Вашия телефон или имейл. За повече информация как да направите това - продължете да четете 👇 

Какво означават номерата на картите 💳

Ако сте нови в онлайн пазаруването с карта, всички тези цифри върху картата може да изглеждат объркващи. Номер на карта, CVV, дата на валидност, Вашето име – това е информацията, която ще Ви бъде необходима, когато плащате с карта в обичаен електронен магазин. Къде може да видите тези данни? 

#

1 – Вашето име и фамилия 
2 – Номер на карта (16 цифри) 
3 – Дата на валидност (месец/година) 
4 – CVV код (3 цифри)

❗️ Не забравяйте – CVV кодът е различен от ПИН кода на картата. ПИН кодът на картата ще Ви бъде нужен единствено, когато плащате във физически магазини или теглите суми в брой от банкомат. А ако забравите своя ПИН? Вижте видео как да научите кой е Вашият ПИН код >

Как да потвърдя плащане с 3D Secure? 🔐

Платежната карта Visa е защитена с технологията 3D Secure 2.0 (Потвърдено от Visa), която осигурява безплатно допълнителна сигурност за картодържателя при пазаруване онлайн. 

Системата не изисква потвърждаване на всички извършени плащания, но сама решава кои транзакции трябва да бъдат потвърдени допълнително чрез въвеждане на код за потвърждение, получен по имейл или чрез SMS

Всеки изпратен код е уникален и се използва за потвърждаване само на една платежна транзакция. Такава допълнителна защита гарантира, че никой освен Вас не може да използва Вашата карта. 

  1. Ако от Вас бъде поискано да потвърдите плащане, изберете метода (SMS или имейл) и натиснете Продължи.
    ❗️Преди да продължите, проверете дали избраните от Вас данни за контакт са правилни

  2. Проверете своя имейл адрес или телефонен номер, в зависимост от направения избор.

  3. Въведете получения код и кликнете върху Изпрати.

  4. Ако не получите кода, изберете Кликнете тук, за да получите друг код.

#

Как да актуализирам информацията за картата? 📲

Ако установите, че информацията Ви за контакт е некоректна, трябва да я актуализирате възможно най-скоро, в противен случай може да не успеете да потвърдите плащането си. 

За да актуализирате данните си за контакт, отворете мобилното приложение Paysera, докоснете зъбчатото колело в горния ляв ъгъл, след което изберете – Преглед на моя акаунт > и вижте свързаните имейл адреси и телефонни номера.