Всички категории

Как да се подготвим за продажбите на Черния петък през 2021 г.? 10 съвета за електронните магазини

#
Традиционно продажбите на Черния петък заливат Интернет и физическите магазини в края на есента. През 2021 г. Черният петък се пада на 26-ти ноември, но в действителност акцентът на целият период от началото на ноември е свързан с предколедните отстъпки и пазаруването. Тъй като много държави все още имат по-строги правила за физическите магазини, основните продажби в Черния петък се очакват отново да се реализират онлайн. Как собствениците на електронни магазини могат да се възползват максимално от това обстоятелство? Прочетете нашите съвети по-долу 👇
 
  1. Започнете отрано
  2. Преценете целевия си пазар
  3. Предложете страхотни оферти
  4. Тествайте възможностите на Вашия уебсайт за трафик
  5. Осигурете безпроблемен процес на плащане
  6. Информирайте предварително за Вашите разпродажбите
  7. Не забравяйте за традиционните медии
  8. Предлагайте различни опции за доставка 
  9. Специални оферти за стари и завръщащи се клиенти
  10. Засилете клиентската поддръжка

Защо да послушате нашите съвети за Черния петък? 👀

Paysera е доставчик на услуги, свързани с портал за плащания, който в момента дава възможност на над 13 000 електронни магазина в Прибалтика и други държави да получават онлайн плащания. Работейки в тясно сътрудничество с представители на електронната търговия, ние знаем колко важни са продажбите на Черния петък за онлайн бизнеса . 

И въпреки че много купувачи очакват именно Черния петък, за да купят подаръци или желани продукти, това не означава, че просто обявяването на няколко отстъпки във Вашия магазин ще привлече вниманието на клиентите. Конкуренцията е жестока и всеки прави всичко възможно да се открои . 

Има няколко точки в списъка за подготовка, които просто ТРЯБВА да бъдат изпълнени - в противен случай най-голямата разпродажба за годината за Вашия електронен магазин може да се окаже провал. Наблюдавахме обслужваните от нас магазини и с удоволствие ще споделим с Вас някои от най-простите и ефективни кампании, които все още не е късно да стартирате. 

#

1. Започнете отрано. Всъщност трябваше вече да сте започнали ⏱

Черният петък се е превърнал в Черен ноември. Много електронни магазини започват празничните си разпродажби или поне започват да ги рекламират още в началото на ноември и продължават чак до Коледа. 

Ако някоя от Вашите стратегии е съсредоточена върху SEO съдържание или създаване на нов онлайн магазин, вероятно трябва да започнете още през септември, тъй като е нужно известно време, докато търсачките научат за новото Ви съдържание. 

2. Преценете целевия си пазар 🌍

При подготовката за натоварения период на продажби е от решаващо значение да помислите за целевия си пазар. Например в страни като Литва продажбите на Черния петък все още са силно концентрирани в края на месеца, докато в държави като Филипините Коледните украси, както и пазаруването започват още през септември. 

Но не се заблуждавайте! Дори възможностите, които преди бяха ограничени до една държава, сега стават все по-популярни по целия свят поради онлайн пазаруването, което няма граници. Един такъв пример е Денят на необвързаните - едно от най-големите пазарни събития в Китай. Празнува се на 11-ти ноември, точно преди традиционните разпродажби на Черния петък и определено може да се възползвате. 

3. Предложете страхотни оферти 🔥

Що се отнася до промоциите за Черния петък - или предлагате внушителни отстъпки, или все едно нищо не правите. Намаляването на цената на продуктите Ви с 5% или 10% няма да проработи в този случай, тъй като всеки очаква двуцифрени отстъпки, които са твърде добри, за да бъдат пропуснати. Ако е възможно, представете ограничени оферти за привличане на купувачи във Вашия магазин с отстъпки от 40 и 50 процента.

Въпреки всичко, все пак искате да спечелите, така че помислете по какъв начин бихте могли да компенсирате големите отстъпки. Може би предлагането на допълнителни продукти, които не са с отстъпка, е начинът да отидете във вашия магазин? Например отстъпка на телефон, но връщане на парите при продажба на протектори за екрани, калъфи и други аксесоари с него.

#

4. Тествайте възможностите на Вашия уебсайт за трафик 📈

От една страна – искате да привлечете хора към Вашия уебсайт. От друга - можете ли да се справите? Използвайте инструменти като k6 Cloud, за да тествате капацитета на Вашия магазин и разполагайте със специалист, в случай, че възникне срив в критичен момент.  

5. Осигурете безпроблемен процес на плащане ✅

Това, което най-малко бихте желали, е да загубите потенциален клиент, защото той не може да намери подходящ начин за плащане във Вашия електронен магазин. Карти, SMS, онлайн банкови плащания, плащане в брой - всички имаме различни предпочитания и не обичаме да бъдем ограничавани. 

#

За щастие, ако използвате Paysera Checkout, Вашите клиенти ще могат да избират между различни опции за плащане във магазина Ви, включително месечни вноски, налични в някои държави. 

Прегледайте предварително предлаганите от Вас опции за плащане, помислете за разширяването им и ги тествайте, за да бъдете спокойни. 

6. Информирайте предварително за Вашите разпродажбите 🗓

Намаляването на цените при разпродажбите по време на Черния петък може да помогне за привличането на случайни посетители, но няма да е достатъчно за привличане на нов трафик и потенциални клиенти за първи път. Помислете за всички различни медии и канали, които можете да използвате, за да обявите продажбите си пред света. 

Активно присъствие и реклама в социалните мрежи. Това е от съществено значение в днешно време, но от друга страна всеки ползва социалните мрежи като инструмент, така че темата за разпродажбите на Черния петък е навсякъде и може да е трудно да се откроите. 

Добрият стар имейл маркетинг. Да, нашите пощенски кутии са пълни с оферти, но все още изглежда, че този начин работи добре. Бъдете кратки, напишете неустоима тема на писмото и бъдете конкретни и ясни относно продажбите си. 

Статии-списъци. Това става все по-популярен начин за достигане до клиенти, които може все още да не са се решили да направят покупки, но все пак не искат да пропуснат добрите сделки. Потърсете блогъри, инфлуенсъри или уебсайтове, които могат да достигнат до потенциалната Ви целева аудитория – може би те подготвят (или биха могли да подготвят) списък с ТОП разпродажбите на Черния петък. Станете част от този списък и помислете за предлагане на специален промоционален код за читателите. 

👋 Използвате ли Paysera за получаване на онлайн плащания? Правим списък с оферти за Черния петък – свържете се с нас и станете част от него с Вашите предложения!

Предизвикайте треска от очакване. Възползвайте се от различни инструменти за обратно броене, предложете някои ограничени оферти или разпродажби в полунощ. Направете го по забавен и конкурентен начин, ако това отговаря на Вашата аудитория, или използвайте много традиционни маркетингови методи, в случай, че купувачите Ви са по-консервативни или резервирани. 

7. Не забравяйте за традиционните медии 🎤

Предложете интересна и впечатляваща информация или коментари на представители на традиционните медии и журналисти, които да бъдат публикувани. Може би сте голям електронен магазин и сте забелязали много необичайни тенденции с наближаването на Черния петък? 

Или може би ще се противопоставите на системата и ще изложите интригуващи разсъждения защо продажбите по време на Черния петък са пагубни за бизнеса и електронните магазини трябва да се фокусират повече върху лоялните клиенти, а не върху еднократни импулсивни купувачи и ловци на отстъпки? Помислете как да се откроите и бъдете креативни.  

8. Предлагайте различни опции за доставка 📦

Това е МНОГО важен въпрос. Не се фокусирайте само върху продажбата на стоки. Процесът по продажбата не трябва да се счита за завършен, освен ако купувачът не е получил продуктите и е доволен от тях. 

В този случай доставката играе много важна роля. Продажбите преди празника може да бъдат натоварени и предизвикателни не само за електронната търговия, но и за куриерските компании, затова не трябва да разчитате само на един куриер - да, той може да е най-популярният във Вашата страна, но също така може да бъде и най-натовареният. 

Подписването на споразумения с различни компании за доставка обаче може да отнеме известно време. Ето защо Paysera предлага плъгин за електронни магазини за бърза и лесна интеграция на най-популярните куриери на литовския пазар (предстои и в България). Прочетете повече за услугите по доставки с куриери на Paysera> 
#

9. Специални оферти за стари и завръщащи се клиенти 🤝

Най-добрият резултат, който можете да очаквате от Черния петък, може дори да не са огромните продажби, а намирането на нови клиенти и превръщането им в лоялни завръщащи се купувачи. Както се казва - качество, а не количество. 

Помислете за предлагане на купон за отстъпка за следваща покупка след приключване на продажбата или предложете специални оферти за предишните си купувачи.

10. Засилете клиентската поддръжка 💪

Подгответе своя екип за поддръжка и обслужване на клиентите за натоварен ден или дори седмица. Организирайте предварително външна помощ, ако е нужно, и отговорете на исканията на клиентите незабавно. 

Черният петък се основава в голяма степен на спонтанното пазаруване и ако моментът и импулсът бъдат изпуснати, можете да забравите за успешна продажба.