Всички категории

Мобилна сигурност: основни съвети за Вашата защита

Paysera shares tips on how to ensure mobile security.
Ако бихме казали на някого преди 50 години, че хората в бъдещето ще имат всичко – от будилници до всичките си финанси – в малко устройство, което се побира в длан, вероятно нямаше да ни повярва. Но ето ни тук и с толкова много чувствителна информация, налична на нашите мобилни телефони, е изключително важно да гарантираме нейната безопасност. Седнете и се отпуснете – ние ще Ви кажем как.

Защо мобилната сигурност е важна?

Съвсем ясно е, че това е важно, но докато много хора го разбират, не всеки предприема действия. Пренебрегването на този въпрос може да Ви постави в позиция да бъдете изложени на опасност.

Представете си, че ако някой се добере до телефона Ви, ще получи достъп до всичките Ви лични неща, като снимки, видеоклипове, лични съобщения и дори банкови данни. И със сигурност може да се каже, че телефонът Ви не е бил хакнат поради желание за приятелски разговор.

За съжаление е по-вероятно да бъде злоупотребено с Вашата лична информация, за да бъде открадната самоличността Ви или да бъдат ограбени трудно спечелените пари.

Having a lot of sensitive data on the phone, mobile security is extremely important.

Най-честите заплахи за мобилната сигурност

Преди да разберете как да се защитите, на първо място трябва да сте наясно за какво да внимавате. Ето най-честите заплахи за Вашата мобилна сигурност.

SMS фишинг атаки (smishing)

Вероятно сте чували за или може би дори сте получавали текстово съобщение, което Ви призовава да докоснете връзка, ако искате да продължите да използвате банковата си сметка. Причините могат да бъдат различни, но тези съобщения винаги искат да действате бързо. Това се прави, за да Ви обърка и да предизвика паника - поради чувството за неотложност е по-вероятно да не виждаме ситуацията ясно.

Най-често това е опит за кражба на поверителна информация, като пароли или данни за кредитни карти.

Незащитени (измамни) Wi-Fi мрежи

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може да дойде с ниво на риск. Понякога тези мрежи може да не са толкова сигурни, колкото изглеждат. Когато влезете в тези мрежи, това потенциално може да позволи на кибер крадците да получат достъп до данните, обменяни между Вашето устройство и Wi-Fi точката за достъп. Може дори да се доберат до Вашата чувствителна лична информация.

Ето едно приятелско напомняне: винаги обмислете за момент, преди да се свържете към отворена Wi-Fi мрежа. По-безопасна алтернатива би била да използвате Вашите местни мобилни данни (4G, 5G). Това е чудесен начин да предпазите комуникацията си от любопитни очи.

Слаби пароли

Ако Вашите пароли са твърде прости или лесни за отгатване, това е като да опънете килим за добре дошли за хакери. Силните пароли пазят Вашите акаунти в безопасност. Препоръчваме минимум 8 до 12 символа, включващи специални символи (!@#$%^&*), цифри (0-9) и главни букви (A-Z).

Мобилен зловреден софтуер и вируси

Това са вредни части от софтуер, които могат да заразят Вашето устройство, без да знаете. Те могат да се представят за истински приложения, тихо да събират данните Ви, да объркат или изтрият Вашите файлове и дори да поемат контрола върху основните функции на устройството Ви.

Джейлбрейк (за iPhone) и руутване (за Android)

Това са техники, използвани за изтриване на нежелани приложения, които вече са инсталирани на Вашия телефон, когато го купите.

Методите също Ви позволяват да изтегляте приложения от източници, които не са официално признати от производителя на телефона, и да коригирате как изглежда телефонът Ви. Но джейлбрейк или руутването на Вашия телефон може да го направи по-уязвим за хакер, който може лесно да получи достъп до личните Ви данни и потенциално да причини вреда.

"Quishing" или QR фишинг

Има нововъзникваща тенденция на измами, които Ви примамват да сканирате QR код с Вашия смартфон. Веднъж сканиран, този код Ви отвежда до уеб страница, която може да не е толкова приятелска, колкото изглежда.

Понякога може да е трудно да забележите действителния адрес на уебсайта на телефона си. Така че може дори да не осъзнаете, че сте попаднали на подозрителен сайт. Сайтът може да има добра фасада, изглеждаща като всяка обикновена уеб страница, но истинското му намерение е да Ви подмами да споделите чувствителни подробности като идентификационни данни за вход. Всичко това е възможно, защото QR кодът умело прикрива странния адрес на уебсайта, което Ви затруднява да разберете, че не сте на легитимен сайт.

'Quishing' (QR phishing) is a common scam tactic that tricks people into visiting suspicious sites.

Най-добри практики за мобилна сигурност

Вярно е това, което хората казват - наистина е по-добре да бъдете в безопасност, отколкото да съжалявате. Не искате да изпадате в ситуация, в която мобилната Ви сигурност е компрометирана и затова мерките за безопасност са ключови.

Запомнете – ако искате да защитите мобилната си сигурност и сигурността като цяло…

Избягвайте непознати връзки
Бъдете внимателни, преди да натиснете каквито и да е линкове. Уверете се, че SMS съобщенията са от лица или компании, които познавате.

Поддържайте актуализиран софтуер
Винаги се уверявайте, че Вашият софтуер е "закърпен" и актуализиран. Инсталирайте редовни актуализации за софтуера за сигурност.

Сменяйте редовно паролите
Стремете се да променяте паролите си на всеки 90–180 дни.

Теглете от надеждни източници
Изтегляйте приложения само от надеждни платформи като Google Play, App Store и App Gallery.

Използвайте двуфакторно удостоверяване
Използвайте методи за двуфакторно удостоверяване като SMS, потвърждение по телефона или хардуерни токени за по-добра сигурност.

Ограничете личната информация в социалните мрежи
Избягвайте да споделяте подробности като Вашия номер на социална осигуровка, дата на раждане, град на раждане, любими спортове и имена на домашни любимци.

Сигурност на телефона
Защитете телефона си, като го настроите да се връща към фабричните настройки след няколко неправилни опита за въвеждане на парола.

Научете повече за тактиките за фишинг
Потърсете граматически грешки и подозрителни подробности от подателя. Измамниците често се опитват да се представят за законни организации, като използват техните имена.

Докладвайте за подозрителни съобщения
Ако получите имейл, SMS или заявка за WhatsApp с искане за лична информация или изпращане на подозрителни връзки, не отговаряйте. Вместо това блокирайте изпращача.

Редовно архивирайте Вашите данни
Архивирайте данните си поне веднъж седмично. Това ще Ви позволи да възстановите данните си, ако е необходимо.

Избягвайте да използвате стари пароли
Старите пароли могат лесно да се познаят, избягвайте повторното им използване.

Използвайте VPN за обществен Wi-Fi
Винаги използвайте VPN, когато ползвате обществен Wi-Fi. Това маскира Вашето местоположение и повишава сигурността Ви.

Рестартирайте телефона си всеки ден
Рестартирайте телефона си всеки ден и го оставяйте изключен за около 10–15 минути, за да се предпазите от потенциалния шпионски софтуер.

Пазете се от невероятни предложения
Ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, вероятно е така.

Бонус съвет
Инсталирайте екран за защита на поверителността на телефона си, за да защитите екрана си от гледане под определени ъгли.

A checklist on what should be done to ensure mobile security.

Ако смятате, че някой има достъп до вашия Paysera акаунт

Разбираме, че може да бъде наистина изнервящо, ако смятате, че някой е влязъл в акаунта Ви в Paysera без Ваше разрешение. Може би сте получили подозрително известие за влизане от държава, от която обикновено не влизате? Ако това се случи, моля, свържете се незабавно с нашия отдел "Обслужване на клиенти".

Знаем, че това може да бъде стресиращо, но не забравяйте, че ние сме тук, за да Ви подкрепим. Ще направим всичко възможно, за да Ви помогнем да възстановите достъпа до акаунта си възможно най-бързо.

Свързани статии

#

Топ 5 на финансовите измами: били ли сте свидетели на някоя от тях?

Финансовите измами стават все по-сложни и все по-често жертвите предават парите си на измамниците по собствено желание – без хакерство или принуда. Paysera, водещ портал за платежни услуги в балтийските страни и международна финтех компания за ежедневно управление на финансите, непрекъснато обучава своите клиенти как да не станат жертва на измама. Прочетете кои са топ 5 на най-популярните трикове, които измамниците използват, за да получат парите Ви.

#

Как да не бъдете заблудени от онлайн измамници 

Първоаприлски или не – онлайн измамниците не се шегуват. В Paysera непрекъснато се стараем да информираме клиентите си как да бъдат предпазливи и да избягват финансови измами. В този блог споделяме някои практически съвети, от които всеки потребител на Paysera може да се възползва, за да защити средствата си.

#

Как да защитите информацията за Вашата карта Visa?

Всички искаме да защитим информацията за нашата карта Visa по очевидни причини. Но понякога дори и най-внимателните хора нарушават бдителността си и откриват съмнителни преводи, направени от техните сметки. Ситуации като тази са стресиращи, меко казано. Добрата новина е, че винаги има начин да предотвратите това да се случи и дори да разрешите подобни ситуации. Независимо дали сте тук за инструкции за контрол на щетите или съвети за предпазни мерки, в тази статия ще намерите всичко.