Всички категории

Как да разпознаете измамниците и да защитите парите си?

#
Съвременните измамници могат да звучат много професионално - те може да говорят учтиво, да знаят името Ви и дори да Ви пожелаят приятен ден, след като Ви ограбят. Но не позволявайте да Ви заблудят! Консултантите на Paysera никога не биха поискали да им предоставите чувствителни данни, като ПИН кода на Вашата карта, CVV код, номер на карта или дата на валидност на картата, данни за вход в системата и др. Ако подобни данни бъдат поискани от Вас, това ще бъде първият знак, че разговаряте с финансов измамник. 

Телефонни измами. Наистина ли обаждането е от Paysera? ☎️

Ценим времето на нашите клиенти и им се обаждаме много рядко, а по време на разговора НИКОГА няма да поискаме да ни предоставите лична информация, като: 

  • Номер на карта;
  • ПИН код на картата;
  • CVV номер на картата;
  • Дата на валидност на картата;
  • Парола за вход в системата на Paysera;
  • Парола за имейл;
  • Код за вход в мобилното приложение;
  • Код за потвърждение, получен чрез SMS;
  • Никога няма да поискаме от Вас да преведете пари по определена сметка;
  • Никога няма да поискаме да промените своята парола;
  • Никога няма да Ви кажем да въведете някакъв код в мобилното приложение или уебсайта на Paysera и т.н.

Обикновено не други лица, а самите финансови измамници изискват подобни данни и Вие никога не трябва да ги разкривате на трети лица, когато говорите по телефона, както и в социалните мрежи.

Фалшиви уебсайтове. Бъдете изключително внимателни, когато влизате в системата! 💻

В днешните времена, когато всеки може да създаде свой собствен уебсайт, рискът от фалшиви банкови уебсайтове също се увеличава значително. Един фишинг (подправен) уебсайт може да изглежда точно като нашия. Атаките, когато измамниците пресъздават идентичен (1:1) прозорец за вход в банка, стават все по-чести и единственият начин наистина да забележите разликата е внимателно да прочетете URL адреса .

Въвеждайте данните си за вход в системата единствено на уебсайта https://bank.paysera.com/bg/login. Не въвеждайте "Paysera" в Google, за да намерите страницата за вход, тъй като понякога измамниците може дори да използват Google Ads, за да попаднете директно в ръцете им.

#

Други видове измами 🕵️‍♂️

📧 Фишинг имейли. Получили сте имейл, който Ви подканва да влезете в уебсайта на Paysera и да потвърдите самоличността си, в противен случай профилът ви ще бъде блокиран? Отнесете се подозрително! Може да Ви изпратим имейл с напомняне, за да попълните "Въпросник за клиента" (KYC) , но никога няма да Ви насърчаваме да кликнете върху подозрителни връзки или да ни върнете отговор, разкривайки паролата си. В случай, че имате съмнения, свържете се с нас, за да проверите дали наистина електронното писмо е от Paysera.

💸Призив за инвестиране. Всички инвестиции трябва да бъдат внимателно обмислени и обсъдени с независими финансови съветници. Никога няма да ΅Ви изпратим съобщения, подканящи Ви да наредите малка сума пари и да получите много повече в замяна. Лесните пари често не са нищо повече от измама.

Фалшиви акаунти в социалните мрежи. И, разбира се, социалните мрежи - полезен инструмент в много случаи, но също така и опасен. Възможно е в мрежата да циркулират фалшиви акаунти, които да носят името Paysera, както и официални дистрибутори на услуги на Paysera или консултанти. Всичко това е лъжа! Трябва да получавате нашите услуги единствено и директно от нас и да се свързвате с нас само чрез каналите на социалните мрежи, предоставени на нашия уебсайт.

💳 Дистрибутори на карти. Обърнете внимание, че ако се свържете с дистрибутор, за да получите карта Visa, рискувате да изгубите не само парите си, но и личните си данни и ние няма да можем да Ви окажем помощ. Не предоставяйте своя адрес, телефонен номер или данни за вход на трети страни. Такива неофициални сделки често завършват с липсващи карти, след това - липсващи пари или още по-големи негативни последици.

Кои са официалните начини да се свържете с нас? 👋

Ако не сте сигурни дали разговаряте с наш консултант, затворете телефона и ни се обадете на официалните ни телефонни номера, предоставени на нашия уебсайт или ни пишете на нашите официални акаунти в социалните мрежи.

Избягвайте обаче да предоставяте личната си информация в социалните мрежи и никога не я разкривайте в публични коментари. Използвайте по-персонални начини за комуникация, като имейл или чат на живо на уебсайта на Paysera.

Twitter:

@paysera

LinkedIn: 

@paysera

Инстаграм: 

@payseralife

ОФИЦИАЛНИ КАНАЛИ НА СОЦИАЛНИ МРЕЖИ – НА НАШИЯ УЕБСАЙТ.

#

Какво трябва да направите, ако с Вас се свържат измамници? ❌

  • Ако установите превод по Вашата сметка, който не е извършен от Вас, незабавно се свържете с нас на телефон +37052071558, който предлага денонощна (24/7) поддръжка на английски език, или на телефон +35924949770.