Всички категории

Как да изградите електронен магазин от нулата?

#
“Как да изградя онлайн магазин?” е въпрос, който всеки ден си задават предприемачи от всякакъв мащаб. Независимо дали тепърва започвате с продажба на ръчно изработени гривни или управлявате магазин за търговия на дребно и искате да създадете повече канали за приходи, където има воля, има и начин.

Най-добрата част е, че в днешно време не е нужно да наемате професионален дизайнер на уебсайтове. Дори не е необходимо да можете да кодирате, тъй като създателите на уебсайтове разполагат с лесни за използване инструменти, които ще Ви помогнат да създадете професионално изглеждащ онлайн магазин за нула време.

Step 1: Направете проучване на пазара и подгответе своята оферта

Какво ще продавате?

Какво продавате и какво го прави специално? Какви характеристики включва? Какво го прави уникално?

Дори ако не се стремите да продадете физически продукт, а услуга, и тук е от решаващо значение да си задавате същите въпроси. Например, някои терапевти предлагат онлайн сесии и хората могат да ги поръчат чрез онлайн магазин.

С други думи, подчертаването на стойността на Вашата оферта е изключително важно, независимо от нейната форма.

На кого ще продавате?

За да отговорите на този въпрос, трябва да познавате аудиторията си. Следните въпроси могат да бъдат полезни, за да определите Вашата ниша и нейните нужди:

  • Какъв проблем решава Вашата оферта за клиентите Ви?
  • Какво прави Вашата оферта по-добра от подобни или алтернативи?
  • Каква е демографията на Вашата целева аудитория?
  • Разполагат ли с доходи и дали става въпрос за печеливш пазар?
#

Кои са Вашите конкуренти?

Колкото и странно да звучи, има и добра страна да имаш конкуренти. Ако Вашите конкуренти имат онлайн магазин по-отдавна от Вас, можете да разгледате кои практики са се оказали успешни и кои не. С други думи, ученето от другите може да Ви спести време и пари.

Какъв е Вашият бюджет?

Онлайн магазинът е инвестиция, така че ще трябва да включите разходите и да прецените дали ще се изплати.

Степента на Вашия бюджет ще зависи от това дали възнамерявате сами да изградите и поддържате онлайн магазина или предпочитате да го възложите на някой, който да Ви помогне.

Най-малкото, Вашите разходи ще включват хостинг и име на домейн. Защитата, плъгините и други допълнителни функции не са задължителни и изцяло зависят от Вашите нужди и цели.

Вашата политика за доставки

Независимо дали планирате да доставяте продуктите си на вътрешния пазар или възнамерявате да изследвате и международни води, имате нужда не само от ясна стратегия, но и от прозрачна политика.

Ето какво трябва да включите:

  • Цена за доставка
  • Очаквано време на пристигане
  • Опции за проследяване в реално време
  • Политика и условия за връщане на продукти

Стъпка 2: Изберете име на домейн

Вашето име на домейн е адресът на Вашия онлайн бизнес, както и името, което Ви прави достъпни за търсене онлайн. И точно това е причината да измислите кратко и запомнящо се име, което отразява това, което правите. Ако вече имате име на фирма, вероятно ще искате да използвате същото име и за Вашия домейн.

Стъпка 3: Изберете най-добрата платформа за Вашия онлайн магазин

WooCommerce, Shopify, Wix и Magento са само някои от големите имена, но има много други. И така, как човек избира?

Дори само разглеждането на всички тях и търсенето на най-добрата платформа може да отнеме часове, а има хиляди други неща за правене, когато управлявате бизнес. За щастие има полезно и кратко сравнение на най-добрите платформи за електронна търговия.

Само не забравяйте първо да определите нуждите и целите на Вашата компания!

Стъпка 4: Проектирайте своя онлайн магазин

Когато говорим за дизайна на Вашия онлайн магазин, не говорим само за визуална естетика. Функционалността на Вашия уебсайт също играе огромна роля за приятното пазаруване на клиентите Ви.

За щастие CMS (система за управление на съдържание) обикновено предлага стотици шаблони, всички създадени за и съвместими с електронната търговия. Шаблонът може да бъде инсталиран само с няколко кликвания и след това всичко, което трябва да направите, е да го персонализирате за Вашия бранд. Основата е поставена.

Ето няколко неща, които трябва да запомните, когато персонализирате онлайн магазина:

  • Бъдете последователни в представянето на визията на бранда (цветове, шрифтове, лого)
  • Направете го удобен за мобилни устройства
  • Фокусирайте се върху опростеност, вместо върху сложни функции и структури
  • Уверете се, че се зарежда бързо
  • Включете отзиви на клиенти

Стъпка 5: Включете продуктови категории

Мислете за Вашия онлайн магазин, както бихте мислили за физически.

Обикновено физическите магазини организират продукти, като показват едни и същи и свързани категории близо една до друга. Всичко това се прави, за да се приспособят клиентите и да им се помогне бързо да намерят това, което търсят.

Същият принцип важи и за онлайн магазините. За да направите електронния си магазин лесен и забавен за навигация, трябва да категоризирате продуктите си. Между другото, това също Ви носи бонус точки за класирането Ви в Google!

Стъпка 6: Включете снимки и описания на продукта

Това е частта, в която ще искате да компенсирате клиентите, които не могат да видят, докоснат и опитат това, което продавате. За да направите това, ще Ви трябват снимки на продукти и информативни описания.

Важни фактори за ефективни снимки и описания на продукти:

  • Уловете различни ъгли и функции, в идеалния случай с хора, демонстриращи продуктите
  • Включете стратегически ключови думи в заглавията и описанията на продуктите
  • Включете размери и други спецификации
#

Стъпка 7: Настройте секцията за плащания

И така, клиентите току-що са добавили продукти в количката си и са готови да платят. Вашата упорита работа се отплаща!

Но нека все още не се отпускаме твърде много - наличието на гладко функциониращ портал за плащания е от решаващо значение, тъй като е последната стъпка от процеса на вземане на решение.

За да посрещнете всички купувачи, вероятно ще искате да включите всички основни опции за плащане, като директен банков превод, кредитни и дебитни карти и PayPal.

Ако не сте технологично ориентирана личност и изграждането на онлайн магазин за Вас е задача, отнемаща значително време, ние имаме решение.

Всички ние в Paysera искаме да Ви помогнем да развиете бизнеса си и обичаме да слушаме успешни истории от нашите клиенти, поради което създадохме онлайн инструмент за обработка на плащания, който се предлага като безплатен плъгин и API. Бъдете сигурни - плъгинът за плащане на Paysera и API са 100% интегрируеми с всички основни платформи за търговия!

Към момента ние помагаме на повече от 13 000 онлайн магазина да създадат гладко и бързо изживяване при плащане. Ето какво можете да очаквате от нас:

  • Денонощна поддръжка на английски и 14 други езика
  • Безплатни консултации с нашите IT специалисти
  • Лесна политика за възстановяване на парични средства
  • Обмяна на валута при изгоден курс
  • Видимост в реално време на плащания от клиенти
  • Оптимизиране на плащания от различни държави, валути и чрез различни методи на плащане
#

Вземете безплатния плъгин на Paysera или API сега!

Или тествайте демо версията.

Стъпка 9: Уеб хостинг и SSL сертификат

Помните ли, че споменахме името на Вашия домейн и как то всъщност е адресът на Вашия онлайн бизнес?

Е, ето още една метафора за Вас: Вашият уеб хостинг е Вашето офис пространство.

Тъй като скоростта и функционалността наВашия електронен магазин силно зависят от компанията, осигуряваща уеб хостинг, вероятно ще искате да отделите известно време за внимателно проучване на различни доставчици.

Освен това SSL сертификатът е другото нещо, което ще искате да внедрите, за да докажете, че уебсайтът Ви е защитен. Това е изключително важно за онлайн магазините, за да спечелят доверието на купувачите и да им гарантират, че техните платежни данни се обработват безопасно.

Стъпка 10: SEO оптимизация

Както вече знаете, SEO оптимизацията може да развие Вашия онлайн бизнес, като Ви свърже с хора, които търсят продуктите и услугите Ви.

Вече споменахме скоростта на зареждане на страницата, SSL сертификатите и удобството за мобилни устройства като някои от факторите, които ще направят Вашия онлайн магазин да се показва по-високо в резултатите от търсенето с Google.

Другите области на SEO, които все още не сме споменали, са следните:

  • Изследване на ключови думи
  • Изграждане на линкове
  • SEO на страницата
  • Техническо SEO
#

Стъпка 11: Тествайте уебсайта си

Сега най-накрая имате своя онлайн магазин с красиви снимки на продукти, остроумни описания и интелигентна SEO оптимизация.

Време е за тестване и след това ще бъдете готови.

Препоръчваме да тествате следното:

  • Производителност: бързо ли се зарежда? Работят ли линковете за пренасочване? Лесен ли е за навигация?
  • Удобство за мобилни устройства: посетете онлайн магазина на Вашия смартфон и проверете неговата скорост, както и състоянието на оформлението.
  • Сигурност: Вашият SSL сертификат налице ли е? Какво ще кажете за CAPTCHA?
  • Плащане: възпрепятства ли нещо процеса на плащане, когато правите поръчка?