Всички публикации в блога

Paysera стартира своята услуга по иницииране на плащания в Румъния!

#
Отсега нататък онлайн търговците от Румъния или предприемачите, ориентирани към румънския пазар, могат да използват услугата по иницииране на плащания на Paysera (УИП), за да приемат онлайн плащания от своите купувачи. Счита се, че тази услуга още повече ще ускори тенденциите за онлайн пазаруване в Румъния - един от най-бързо развиващите се пазари за електронна търговия в ЕС.

Какво предсталява услугата по иницииране на плащания? 

УИП на Paysera представлява услуга по обработка на онлайн плащания, която е базирана на отворено банкиране. Когато пазарувате онлайн, плащанията се извършват чрез инициирането им от банковата сметка на купувача. Това прави процеса на пазаруване лесен и бърз за купувача, и евтин и удобен за търговеца.

Такива плащания са видими за търговеца веднага или в рамките на следващия работен ден - всички в една сметка, независимо от коя банка е извършено плащането. Paysera планира този старт от пролетта на 2020 г. и е вторият доставчик на тази технология в Румъния .

#

Какво означава това за румънския пазар?

Инициирането на плащане от сметката на купувача стана достъпно за електронните магазини в Румъния, когато най-популярните банки в страната - Banca Transilvania, BCR, ING Bank, Revolut и др. - предоставиха временен сигурен достъп до сметките на клиентите на базата на отворено банкиране, а Paysera извърши интеграцията натези банкови системи.
#
Даниел Турбату, Изпълнителен директор на Paysera Romania

“Финансовите технологии, базирани на отворено банкиране, доведоха по-голяма конкуренция в Европа. За бизнеса и потребителите тези технологии означават по-голям избор и по-ниски цени. 

Eднa такава финансова иновация e инициирането на плащания. Услугата е много популярна в Прибалтика, където инициирането на плащания от сметката на купувача се използва от почти 10 000 електронни магазина и където купувачите похарчиха 315 милиона евро през 2020 г. Според нашите данни плащанията, изпълнени чрез този метод, съставляват над 70% от оборота на електронните търговци в Прибалтийските републики”, отбеляза Изпълнителният директор на Paysera LT, Витенис Моркунас.

#
Изпълнителен директор на Paysera LT, Витенис Моркунас

По статистически данни през миналата година румънските електронни магазини са продали стоки и услуги за 5,6 милиарда евро или 30% повече от предходната година - това е един от най-горещите пазари за електронна търговия в ЕС според темпа на растеж. Paysera се надява, че тази тенденция ще се разрасне още повече, след като бъдат въведени повече възможности и конкуренция с навлизането им на пазара за електронна търговия.

 

Paysera става все по-популярна на румънския пазар, тъй като дава възможност на търговци в цяла Европа да получат безплатен румънски IBAN, за д а получават плащания в RON директно от своите румънски клиенти. Освен това, Paysera е единственото нерумънско дружество за електронни пари, което дава възможност на фирмите да плащат данъчни задължения в Румъния от своята многовалутна сметка в Paysera.