Всички категории

Как да защитите информацията за Вашата карта Visa?

#

Всички искаме да защитим информацията за нашата карта Visa по очевидни причини. Но понякога дори и най-внимателните хора нарушават бдителността си и откриват съмнителни преводи, направени от техните сметки. Ситуации като тази са стресиращи, меко казано. Добрата новина е, че винаги има начин да предотвратите това да се случи и дори да разрешите подобни ситуации. Независимо дали сте тук за инструкции за контрол на щетите или съвети за предпазни мерки, в тази статия ще намерите всичко.

Теми:

Когато получите картата Visa

Сега, когато вече разполагате със своята карта Visa, вероятно сте нетърпеливи да я използвате. Но изчакайте, нека се уверим, че ще Ви струва само толкова, колкото харчите, и нито стотинка повече.

Активирайте опцията за известия за сметката

Включването на известия за Вашата сметка може да Ви помогне да реагирате бързо и ефективно, тъй като докладите за подозрителни и евентуално неправомерсни действия се изпращат незабавно. Можете да получавате тези известия по имейла си, чрез текстово съобщение или като изскачащо известие.

Ето как можете да активирате известията в приложението Paysera:

Стъпка 1. Отидете в приложението Paysera и докоснете иконката за настройки

Стъпка 2. В секция „Настройки" изберете „Известия“

Стъпка 3. В секция „Плащания" докоснете „Изходящи преводи“, за да се оцвети в синьо

Стъпка 4. Изберете за коя сметка искате да получавате известия. Можете да изберете една или няколко опции

Стъпка 5. Изберете сумата, за която искате да бъдете уведомени

Също така препоръчваме да изберете настройката „Заявки за потвърждение“, което означава, че ще трябва да използвате приложението Paysera, за да потвърдите вход в системата и преводи, направени чрез онлайн банкирането на Paysera.

И ако искате да увеличите сигурността още повече, може да се интересувате от настройката, наречена „Използване на лични известия“. Това ще скрие информацията за входящия превод, по-специално името на наредителя и сумата на получените пари

#

Използвайте софтуер за сигурност

Когато става въпрос за софтуер за сигурност, повечето хора приемат, че той се отнася само за компютри.

И те не грешат, но това покрива само половината от предпазните мерки за сигурност. Тъй като все повече и повече хора започват да използват мобилните си телефони за парични преводи, смартфоните се превръщат в атрактивна цел за хакери, следователно допълнителната сигурност е от решаващо значение.

Като за начало препоръчваме да потърсите надежден антивирусен софтуер и софтуер за управление на пароли.

Неща, които винаги да помним

Ако сте следвали всички споменати стъпки, това е чудесен старт за защитата на информацията за Вашата карта Visa. Има обаче неща, които винаги трябва да помните.

Никога не разкривайте личната си информация

Да, това е очевидно. Но ще се изненадате колко често хората се разсейват само за минута, което след това причинява проблеми, които отнемат много повече време.

Дори банковият Ви баланс в момента да е на нула, измамниците все още могат да използват сметката Ви като средство, където депозират парите, които са откраднали от други хора. Това потенциално може да Ви създаде правни проблеми, въпреки че нямате нищо общо с това.

Ето защо никога не трябва да споделяте информацията за сметката си чрез имейл, текстови съобщения, телефонни обаждания, други средства и дори лично. Paysera или друга легитимна организация никога няма да Ви поискат данни за Вашата сметка, включително Вашата парола.

Най-често срещаните фишинг измами идват от телефонни обаждания, текстови съобщения, измамни уебсайтове и подозрителни имейли, където измамниците се маскират като легитимна банка или друга известна компания. При този тип измами често се среща оказването на натиск под фалшив претекст и вероятно дори заплахи.

Следете обажданията и съобщенията от "Paysera"

Наясно сме, че измамниците стават все по-напреднали в използването на модерни технологии и тактики за извличане на информация от картите Visa на хората. Всъщност те стигат дотам, че показват телефонните си номера, сякаш се обаждат или изпращат текстови съобщения от Paysera.

Като правило има две неща, които трябва да запомните:

  • Paysera никога няма да Ви изпрати текстови съобщения с молба да влезете или предоставите данните за Вашия акаунт. Може да получавате текстови съобщения, които Ви информират, когато сте резервирали пари, ако зададете съответните си настройки. Ние няма да включваме линк в подобни текстови съобщения.
  • Paysera ще Ви върне обаждането, но никога няма да Ви се обади първа. Ако не сте ни се обадили, но получавате обаждане с името на Paysera, показано на екрана, съветваме Ви да не вдигате, тъй като най-вероятно става въпрос за измамник, маскиран като Paysera. В този случай по-безопасният вариант би бил да отхвърлите обаждането.

Използвайте надеждни уебсайтове и не запазвайте информацията за Вашата карта Visa

Електронната търговия е постоянно атакувана от хакери, за да придобият чувствителна финансова информация на хората. Всъщност знаете ли, че през 2021 г. измамите с онлайн плащания са били изчислени като причинили загуба от 20 милиарда щатски долара в световен мащаб? Това е увеличение с над 14% спрямо 2020 г.

Ето за какво винаги трябва да внимавате, когато посещавате онлайн магазини:

  • Проверете дали онлайн магазинът е легитимен, като го потърсите в Google и получите достъп до него от там, вместо да следвате връзки или да въвеждате името на домейна
  • Никога не позволявайте на онлайн магазин да съхранява информацията за Вашата карта Visa, без значение колко безопасно може да изглежда
  • Проверете отново адреса на уебсайта, за да се уверите, че сте на правилното място
  • Прегледайте линковете в резултатите от търсенето с Google, тъй като измамниците използват легитимно изглеждащи рекламни банери за измамни уебсайтове
  • Не забравяйте да се отпишете, когато ползвате обществени компютри
#

Проверявайте сметката си редовно

Ако проверявате редовно банковата си сметка и знаете разходите си, е по-вероятно да откриете подозрителна дейност. Колкото по-рано я установите, толкова по-скоро проблемът може да бъде разрешен.

Проверявайте редовно - и се абонирайте за известия – дали акаунтът Ви е бил компрометиран чрез публична услуга за наблюдение на изтичане на данни, катоhttps://haveibeenpwned.com/.

Захранвайте своята карта Visa само когато е необходимо

Официално приключихме със стандартните мерки за безопасност. Но що се отнася до безопасността, винаги можете да направите повече. Както се казва, по-добре да сте предпазливи, отколкото да съжалявате.

Препоръчваме да съхранявате пари в банковата си сметка и да ги прехвърляте към Вашата Visa сметка само когато е необходимо.

Когато купувате онлайн, плащайте чрез банки или чрез платежни платформи

Вече знаете какво се случва, когато пазарувате онлайн през несигурни онлайн магазини.

Въпреки това, дори когато използвате защитена Интернет мрежа и купувате от привидно сигурни онлайн магазини, ако въведете информацията за Вашата карта Visa директно в уебсайта, пак рискувате данните Ви да бъдат откраднати.

За Ваш късмет, ние сме на път да Ви кажем една тайна: ако плащате чрез Вашата банка или чрез портал за онлайн плащане, онлайн търговецът не може да види информацията за Вашата карта Visa. Това по същество означава, че ако онлайн търговецът е съмнителен или бъде хакнат, данните Ви няма да бъдат достъпни за неправомерно използване.

Примери за такива платформи за плащане включват Paysera, PayPal, Apple Pay, Google Pay и други.

#

В случай, че се случи най-лошото (или мислите, че се е случило)

Ако считате, че данните за Вашата карта Visa са изтекли. Преди всичко поемете дълбоко въздух. Можем да поправим това заедно, просто следвайте проста процедура и ако се стигне дотам, оставете останалото на нас.

Стъпка 1: Проверете отново превода

Опитайте се да не губите ума си след един поглед към разход, който не разпознавате веднага. Направете двойна, тройна проверка на баланса Ви и къде са пренасочени средствата. Възможно е това просто да е нещо, което не можете да си спомните веднага.

Стъпка 2: Свържете се с получателя

Ако нямате спомен за направеното плащане, винаги можете да проверите кой е получателят. Силно Ви съветваме да се свържете директно с получателя, да го попитате за какво е плащането и да поискате възстановяване на сумата, ако не сте съгласни с превода.

Стъпка 3: Замразете картата си и незабавно се обадете на своята банка

Ако сте убедени, че се случва нещо подозрително, а не става въпрос за транзакция, която сте инициирали сами, или ако случайно сте кликнали върху подозрителен линк, можете да започнете със замразяването на Вашата карта Visa чрез приложението на Paysera. Това временно ще блокира картата Visa, като впоследствие можете да я разблокирате по всяко време.

Ето как можете временно да блокирате своята карта Visa:

  1. Отидете в приложението Paysera и изберете „Карти“ в долната част на екрана
  2. След това изберете “Замразяване”

Ако някой разполага с данните на Вашата карта Visa, той няма да може да нанесе повече вреди, тъй като картата Ви вече е замразена.

И накрая, всичко, което трябва да направите сега, е да ни се обадите веднага. Не чакайте още един ден или седмица, тъй като разследването може да се извърши само ако клиентът съобщи за проблем в рамките на не по-късно от 3 месеца. От тук нататък ние ще се погрижим за останалото и ще Ви държим в течение.

Може да видите данните за контакт с екипа за поддръжка на Paysera тук.

Свързани статии

#

Топ 5 на финансовите измами: били ли сте свидетели на някоя от тях?

Финансовите измами стават все по-сложни и все по-често жертвите предават парите си на измамниците по собствено желание – без хакерство или принуда. Paysera, водещ портал за платежни услуги в балтийските страни и международна финтех компания за ежедневно управление на финансите, непрекъснато обучава своите клиенти как да не станат жертва на измама. Прочетете кои са топ 5 на най-популярните трикове, които измамниците използват, за да получат парите Ви.