Всички категории

Безопасно ли е да плащате онлайн чрез Вашата банка? 

#
Много от нас са били в ситуацията, когато постоянно проверявате джобовете си, страхувайки се Вашата платежна карта да не бъде изгубена или открадната. Случаите, когато измамници купуват нещо онлайн или във физически магазини, ползвайки откраднати карти или данни за карти, са редки, но не и невъзможни. Онлайн банкирането обаче изглежда е един от най-безопасните начини за плащане на Вашите покупки в електронните магазини. Всички данни за вход в системата са запаметени от Вас и често това изисква допълнителни потвърждения, получени чрез SMS или приложения за генериране на код.
Плащането в електронни магазини чрез онлайн банка стана особено популярно в страните, където услугата по иницииране на плащане е широко използвана от онлайн търговци, за да обработват плащанията от техните купувачи .

Как протича онлайн плащане чрез банка?

Хиляди електронни магазини позволяват на клиентите да плащат, като влязат в своето онлайн банкиране и потвърдят предварително изготвено платежно нареждане. Това се случва по следния начин: 
  1. Клиентът добавя продукт в количката и продължава към плащане (checkout). 
  2. След това клиентът избира начина на плащане (карта, онлайн банкиране, SMS, в брой и т.н. ) 
  3. Ако клиентът реши да плати чрез своята банка, той бива помолен да влезе в своята банкова сметка . 
  4. След като клиентът въведе данните си за вход, той бива помолен да потвърди плащането. 
  5. Когато плащането бъде потвърдено, клиентът се пренасочва обратно към магазина. 
Вижте демо плащане >
#

Сигурно ли е да въведете в електронния магазин данните си за вход в системата на банката? 

Процесът на плащане в електронни магазини, които използват портали за плащане като Paysera Checkout, е безпроблемен и всъщност купувачът не предоставя никакви данни за вход в системата на банката на самия електронен магазин. 


Клиентите биват пренасочени към своята банка и там въвеждат цялата си лична информация , която не се съхранява в електронните магазини, нито в базата данни на доставчика на услуги по обработка на плащания.

Как да разберете дали електронният магазин използва сигурен доставчик на услуги за обработка на плащания? 
 

За да приемат плащания онлайн, електронните магазини използват портал за плащания. Това е връзката между уебсайта на продавача и купувача, която позволява на купувача да плати и плащането да достигне до собственика на магазина в замяна на стоки и услуги. 

Порталът за плащания Paysera Checkout, например, се използва от хиляди онлайн магазини и се ползва с доверието на милиони клиенти вече над 10 години. 

Paysera е международна финтех компания, лицензирана и под надзора на Централна банка на Литва. Най-високите стандарти за сигурност се поддържат и чрез придобиване на различни сертификати за сигурност, като PCI DSS (Стандарт за сигурност на данните при разплащане с платежни карти), което е от решаващо значение за сигурната обработка на плащания с карти. 

Ако имате допълнителни въпроси, свързани със сигурността, Paysera предлага денонощна поддръжка на клиенти на английски език на телефон +44 20 80996963 или имейл [email protected].

#

Електронната търговия, както и дигиталното банкиране, процъфтяват в Европа и извън нея. В същото време въпросите за сигурността на данните и финансовите измами са по-важни от всякога. Ето защо, когато пазарувате онлайн или избирате партньор за обработка на плащания за Вашия електронен магазин, трябва да се уверите, че на този партньор може не само да се има доверие, но и да бъде гъвкав и да предлага на клиентите сигурни, разнообразни и удобни начини за извършване на плащания.