Всички категории

Речник на fintech жаргона

Fintech company terms explained.
KYC, AML, API… Звучи ли познато? Не? Е, тогава… Разбираме, че понякога fintech езикът изглежда объркващ. И какво изобщо е „Fintech“? Не се притеснявайте – ние обясняваме всичко в тази публикация в блога. Готови за декодиране на fintech жаргона?

Fintech

Fintech е комбинация от две думи – „финанси“ и „технология“. Двете думи в комбинация символизират най-доброто от двата свята – просто финансово управление с помощта на технологиите.

Отворено банкиране

Отвореното банкиране позволява на банките да споделят сигурно Вашите данни с други фирми или приложения в реално време, само с Ваше разрешение, разбира се. Това означава, че можете да управлявате по-добре паричните средства, да сравнявате продукти и да откривате нови услуги. Например, можете да свържете Вашата банка с приложение за бюджетиране, за да проследявате разходите.

PSD2 (Втора директива относно платежните услуги)

PSD2 е правило на ЕС, насърчаващо конкуренцията и иновациите в плащанията. То позволява на небанкови организации, като технологични фирми и фирми за търговия на дребно, да предлагат платежни услуги и банките да споделят клиентски данни с тях (с предоставяне на съгласие). Това дава на клиентите повече възможности за избор и потенциално по-добри услуги за управление на финанси и извършване на плащания.

Портал за плащания

Порталът за плащания е удобен инструмент, който свързва уебсайт за електронна търговия с услуга за плащане. Помага на уебсайта да обработва сигурно онлайн плащанията.

Опитахте ли вече Paysera Checkout? Това е нашият собствен портал за плащания, който е спечелил доверието на над 13 000 електронни магазина благодарение на нашите изгодни цени, наличието на най-предпочитаните опции за плащане за клиенти на онлайн магазини и нашия капацитет да приемаме плащания в различни валути. Вашият електронен магазин може да бъде следващият, който ще се възползва!

BIN (Банков идентификационен номер)

Банковият идентификационен номер представлява първите шест числа на кредитна или дебитна карта. Използва се за идентифициране на банката, издала картата. Помага при трансакции, а също така спомага за предотвратяване на измами.

Купете сега, платете по-късно

Купете сега, платете по-късно Ви позволява да пазарувате сега и да платите по-късно чрез по-малки вноски. Подобно е на мини заем за Вашите покупки, обикновено безлихвен, ако бъде върнат навреме.

Електронен портфейл

Електронният портфейл е дигитална услуга, която Ви позволява да правите електронни трансакции, като закупуване на стоки онлайн или прехвърляне на пари. Можете да заредите пари в електронния си портфейл, като използвате кредитна или дебитна карта или чрез банков превод. Това е като виртуална версия на портфейла, който носите в джоба си, но за онлайн употреба.

Paysera e-wallet example.

NFC (Near Field Communication)

NFC плащанията са бърз и сигурен начин за плащане чрез поставяне (докосване) на Вашия телефон или специална карта върху съвместимо устройство. Често използвани в магазини и ресторанти, тези безконтактни плащания се поддържат от приложения като Apple Pay, Google Wallet и Samsung Pay.

POS (Point of Sale - Точка на продажба)

Точката на продажба (POS) е инструмент, който фирмите използват за управление на продажбите, регистриране на трансакции и проследяване на инвентара и клиентските данни. Може да бъде касов апарат, компютърна система или преносимо устройство като таблет и се използва за обработка на плащания на клиенти за закупени стоки или услуги.

УИП (Услуга по иницииране на плащане)

Услуга по иницииране на плащане (УИП) е услуга, която позволява на потребителите да плащат онлайн директно от банковата си сметка към търговец на дребно, без дебитна или кредитна карта. Потребителите просто упълномощават доставчика на услуги да започне процеса на плащане от тяхната банка.

PIS (Payment Initiation Service) explained.

Доставчик на услуги за иницииране на плащане

Доставчикът на услуги за иницииране на плащане (PISP) е регулирана компания, която сигурно инициира плащания за потребителите, като действа като връзка между потребителя и неговата банка.

Bank Link

Bank Link действа като мост между Вашата банкова сметка и други финансови услуги. Той е проектиран да улесни живота Ви, като позволява безпроблемно прехвърляне на данни или парични средства. Това е полезно за неща като настройка на автоматични плащания, извършване на онлайн трансакции или просто следене отблизо на Вашите лични финанси.

Виртуални карти

Виртуалните карти са дигитални кредитни или дебитни карти, използвани за онлайн покупки. Управлявани чрез смартфон или компютър, те генерират по електронен път ключови подробности като номер на карта, дата на изтичане на валидност и CVV. Те са по-безопасни, защото не разкриват действителните данни за картата.

AML (Anti-Money Laundering - Борба с прането на пари)

Борбата с прането на пари се отнася до правила, насочени към предотвратяване на незаконно генериране на доходи, като измами или престъпления. Тези закони помагат да се предотврати използването на финансови институции за незаконни парични преводи.

KYC (Know Your Customer - Опознай своя клиент)

Опознай своя клиент (KYC) е метод, който финансовите институции използват, за да потвърдят самоличността на клиентите си, като проверяват данни, свързани с тяхната самоличност или финансова история. Това помага за предотвратяване на незаконни дейности като измами или пране на пари.

3D Secure

3D Secure е функция за онлайн защита за картови трансакции. Изисква собственикът на картата да потвърди трансакцията, като използва парола, пръстов отпечатък или код, изпратен на телефона му, предотвратявайки измами. „3D“ се отнася до трите участващи страни: продавачът, банката, издала картата, и системата, поддържаща 3D Secure.

3D Secure ensures safe transactions.

Chargeback

Chargeback е възстановяване на сума, което клиент може да заяви към издателя на платежната си карта за покупка, която оспорва. Например, ако някой е използвал картата Ви с измама или сте били таксувани с грешна сума, можете да поискате от картовата компания разследване за сторниране на плащане.

Cashback

Cashback е предимство, при което получавате малка част от разходите си обратно под формата на кредит по сметката или като реални пари. Това е като отстъпка за Вашите покупки.

Опции за плащане на такси SHA и OUR

В сферата на банкирането и fintech кодовете SHA и OUR определят кой плаща таксите за превод.

SHA означава, че наредителят и получателят плащат собствените си банкови такси – наредителят за изпращане, получателят за получаване.

OUR означава, че наредителят покрива всички такси, като гарантира, че получателят получава пълната сума без удръжки. Наредителят заплаща банковите такси за изпращане и получаване.

SHA and OUR fee payment options explained.

Свързани статии

#

Кратка история на литовските fintech иновации

За да отбележи 16-тия рожден ден на Paysera, главният изпълнителен директор на компанията, Витенис Моркунас, прави преглед на кратката, но богата история на fintech технологиите в Литва. От първите разплащателни карти до първите опити за търгуване с физическо злато онлайн – всичко се вписва в период от не повече от 30 години.

#

Най-търсените въпроси в Google относно Paysera

Търсили ли сте някога нещо в Google за Paysera? Проверете дали Вашият въпрос е сред най-често задаваните онлайн! И нека ви спестим време. Получете своя отговор директно от екипа на Paysera.

#

10+ причини защо трябва да използвате Paysera

Спомняте ли си критериите, по които избрахте първата си банка? Избрахте тази, която родителите Ви използваха? Или може би сте получили безплатна карта в училище? Но може ли това да се счита за съзнателен избор? Нека да разгледаме 10-те най-често срещани причини, поради които хората откриват сметка в Paysera.