Всички категории

Мит срещу реалност: истината за инвестирането

True and false stereotypes about investing
Инвестирането често се разбира погрешно. Някои го разглеждат като подозрително доходоносна финансова схема, докато други го приравняват на хазарт. Тези погрешни схващания могат да възпрат мнозина от обещаващи финансови възможности, но инвестирането не трябва да изглежда обезсърчително или рисковано. Нека се потопим и разбием тези митове, за да Ви помогнем да придобиете по-ясно разбиране!

Мит за инвестирането № 1: твърде сложно е

Инвестиционният жаргон и финансовите термини може да изглеждат сложни, сякаш това е език, разбираем само от финансови експерти.

Ако се почуствате претоварени, помнете следното: тези термини просто описват ежедневни събития и дейности, които всички преживяваме.

За щастие в днешно време има огромно количество налични ресурси, които могат да Ви помогнат да разберете тази терминология и принципи с прости думи - от книги до интерактивни курсове. С основно разбиране на ключови концепции и желание за учене, всеки може да се ориентира в инвестиционния пейзаж.

Мит за инвестирането № 2: това е схема за бързо забогатяване

Нека първо установим едно нещо – няма такова нещо като пряк път към мигновено богатство.

Хората, които твърдят, че има такъв, най-вероятно искат да Ви въвлекат във финансова схема или измама.

Истинското и законно инвестиране е дългосрочно начинание, което изисква търпение, дисциплина и фокус върху реалистични цели. Направете всичко възможно, за да устоите на изкушението да вземете импулсивни инвестиционни решения въз основа на краткосрочни движения на пазара или спекулативни тенденции. Да останете фокусирани върху дългосрочните си финансови цели е от решаващо значение и непременно ще донесе плодове след време.

You've got this!

Investing requires patience and realistic goals

Мит за инвестирането № 3: нужни са много пари

Противно на общоприетото схващане, не се нуждаете от значителна сума пари, за да започнете да инвестирате. Разбира се, може да е полезно да имате повече, тъй като по-големите инвестиции потенциално могат да доведат до по-висока възвръщаемост, но това в никакъв случай не е необходимост. Много инвестиционни платформи предоставят достъпни възможности за инвестиране с различни бюджети.

Всъщност можете да започнете с малки суми и постепенно да увеличавате инвестициите си с течение на времето.

Мит за инвестирането № 4: прекалено е рисковано

Още едно много подвеждащо предположение е, че инвестирането работи по същия начин, както и хазартът, ако приемем, че всичко е свързано с късмет и спекулации.

Както във всичко в живота, късметът може да играе роля, но със сигурност не е движещата сила зад успешните инвестиции. Всъщност инвестициите включват задълбочено проучване, анализ и вземане на информирани решения въз основа на факти и данни. Успешните инвеститори разработват стратегии, диверсифицират своите портфейли и управляват ефективно рисковете – всичко това свежда до минимум страха от риск.

Мит за инвестирането № 5: всичко опира до времето

Казват, че времето е всичко... но може ли някой наистина да предвиди правилното време? Отговорът е не – невъзможно е да се знае какво ще донесе бъдещето.

Това, за което говорим тук, е, че хората винаги казват, че ако искате да получите добра възвращаемост от вашите инвестиции, трябва да купувате акции, когато са ниски, и да ги продавате, когато са високи.

За съжаление, в действителност само звучи просто – прогнозирането на резултатите е практически невъзможно, а стратегията води само до пропуснати възможности или неправилно вземане на решения.

Мит за инвестирането № 5: трябва да следите инвестициите ежедневно

Не е нужно постоянно да наблюдавате и да търгувате често. Да бъдете информирани за инвестициите си е от съществено значение, да, но както споменахме по-рано – не става въпрос за опит за измерване на пазара, а за фокусиране върху качество и дългосрочна инвестиционна стратегия.

Quality and long-term investments don’t require daily monitoring

Готови ли сте да опитате?

С Вашата Paysera сметка светът на инвестирането е на една ръка разстояние и ние работим усилено, за да направим изживяването безпроблемно за нашите клиенти.

Искате ли да запазите покупателната си способност във времена на икономическа несигурност? Опитайте със закупуване на злато онлайн с възможност за физическо изтегляне.

Или, ако предпочитате нещо по-осезаемо, ние си партнираме с InRento, за да Ви дадем възможност да инвестирате в проекти за закупуване и отдаване под наем и да финансирате обекти за наемемане при краткосрочно настаняване, помещения за съвместно живеене и хотели. Всичко това без допълнителен процес на идентификация.

Свързани статии

#

Защо трябва да помислите за инвестиране?

Загрижени ли сте за въздействието на инфлацията върху Вашите трудно спечелени пари? Интересувате ли се да постигнете финансова независимост и да осигурите бъдещето си? Инвестирането може да бъде ключът. В тази публикация в блога ще проучим причините, поради които трябва да помислите за инвестиране и как можете лесно да го направите със сметка в Paysera.

#

Защитете парите си - насочете се към злато!

Чаша кафе през 70-те години е струвала 20 цента, а днес - 1,50 евро. Междувременно, една унция злато през 70-те години е била 200 евро, а днес - тази цена, умножена по 8. Може би се чудите какво е общото между тези две стоки? Инфлацията.

#

10+ причини защо трябва да използвате Paysera

Спомняте ли си критериите, по които избрахте първата си банка? Избрахте тази, която родителите Ви използваха? Или може би сте получили безплатна карта в училище? Но може ли това да се счита за съзнателен избор? Нека да разгледаме 10-те най-често срещани причини, поради които хората откриват сметка в Paysera.