Всички категории

Как да открия Paysera сметка?

#
Откриването на сметка в Paysera става изключително бързо и лесно. Не е нужно да посещавате офис и да чакате на опашки. Необходими са Ви единствено телефон и документ за самоличност. В следващите редове описваме подробно процеса по регистрация, който е напълно БЕЗПЛАТЕН. Да започваме!

Ръководство стъпка по стъпка

Изтеглете мобилното приложение на Paysera

За да стартирате процеса по регистрация е необходимоо да инсталирате Paysera Super App на телефона си. Можете да го изтеглите безплатно от Play Store, App Store или Huawei AppGallery.

Все още нямате приложението на Paysera?

Открийте сметка днес напълно БЕЗПЛАТНО! 

  1. Потвърдете своя телефонен номер

Отворете мобилното приложение на Paysera, изберете Вашия език и натиснете “Откриване на сметка”.

Въведете телефонния си номер и задайте силна парола (минимум 8 символа).  С тази парола ще можете да влизате във Вашата сметка и чрез онлайн банкирането на Paysera - bank.paysera.com.

Чрез SMS ще получите код за потвърждение. Въведете го в приложението, за да потвърдите телефонния си номер.

#
  1. Създайте своя ПИН код  

Задайте 5-цифрен код за отключване на приложението Paysera на Вашия телефон всеки път, когато желаете да го използвате. Биометрична идентификация, като отключване на приложението с пръстов отпечатък или лицево разпознаване, също е налична, в случай че се поддържа от Вашето устройство.

#
  1. Стартирайте процеса по идентификация

За да използвате всички функции на своята Paysera сметка, е необходимо да преминете процеса по идентификация. 

#
  1. Потвърдете своя имейл адрес 

Въведете своя имейл адрес. Ще получите код за потвърждение на регистрацията. Въведете кода в приложението, за да потвърдите електронната си поща. 

Обърнете внимание, че електронната поща, свързана с Paysera сметката, както и други инструменти (например номер на мобилен телефон), се използват като средства за комуникация между Paysera и клиента, заради това трябва добре да пазите достъпа до тях.  

#
  1. Попълнете "Въпросник за клиента"

Попълването на "Въпросник за клиента" е задължително и се изисква от закондателството. Този процес се прилага за всички наши клиенти без никакви изключения. Събирането на информацията подпомага предотвратяването на финансови измами и кражби на самоличност и помага да се гарантира сигурността на Вашите средства и интереси.

Нужно е да отговорите на няколко въпроса относно финансовото Ви състояние, като например:
Кои са основните Ви източници на доходи? Това може да бъде Вашата заплата или например средства от стипендии. 
Какъв е очакваният месечен оборот по сметката Ви? Планирате ли да получавате до 1000 EUR на месец по тази сметка или до 10 000 EUR?
Вие или Ваши близки заемате ли политически длъжности?
Накрая потвърдете дали Вие сте лицето, което ще използва тази сметка.

#
  1. Снимайте своя документ за самоличност

За да потвърдим Вашата самоличност, е нужно да приложите документ - паспорт или лична карта. Изберете от менюто какъв документ ще използвате. 
За лична карта е необходимо да направите две снимки - на лицето и на гърба на документа. Ако изберете паспорт, ще трябва да заснемете само страницата с основните данни.

Завъртете телефона си хоризонтално към ориентация пейзаж (90° наляво) и се уверете, че данните от документа са видими и четими. 

#
  1. Снимайте лицето си

След като документът бъде изпратен, трябва да снимате себе си (да си направите селфи), за да се уверим, че сте същото лице като в предоставения документ за самоличност.

Уверете се, че лицето Ви се вижда добре и е позиционирано в рамката. На снимката трябва да сте сами и не трябва да носите шапка, слънчеви очила или други елементи, скриващи лицето.

#
  1. Това е всичко! Сметката Ви е открита!

Поздравления! Завършихте процеса по регистрация в Paysera. Документите Ви ще бъдат проверени до 1 работен ден и след това можете да започнете да използвате сметката си, да изпращате и получавате парични средства, да обменяте валута, да пазарувате онлайн и др.

Как да захраня сметката си?

За да направите първия си превод чрез Paysera, трябва да захраните своята Paysera сметка. Можете да направите това, като чрез обикновен банков превод, по микросметка в ePay.bg или на каса на EasyPay.
Вижте подробни инструкции как да изпратите пари към сметката си, за да започнете.

Как да поръчам Paysera Visa карта?

Paysera с удоволствие представя на своите клиенти безконтактни дебитни карти, които са съвместими с Google Pay, Samsung Pay, Apple Pay и PayPal и може да се ползват по цял свят. Поръчката на картата става чрез мобилното приложение. Вижте как можете да поръчате своя карта тук.

Имате въпроси? С удоволствие ще Ви съдействаме! 
Свържете се с нас по телефон или имейл

Полезна информация за нови клиенти:

Ако наскоро сте започнали да използвате услугите на Paysera, следните статии могат да Ви бъдат полезни: