Всички категории

Какво е SEPA превод? Всичко, което трябва да знаете през 2022 г.

#
Вероятно и преди сте чували за SEPA преводи, но как всъщност работи системата? Как може да се открие европейска SEPA сметка в Paysera и защо си струва? Продължете да четете и научете всичко по въпроса!

Какво означава SEPA превод

SEPA е абревиатура от "Single Euro Payments Area" (Единна зона за плащания в евро). Това означава, че лицата, притежаващи SEPA сметка, могат да извършват преводи в евро в Европейската икономическа зона (ЕИЗ)

Въпреки че споменаването на евро може да звучи така, сякаш SEPA е активна само в страните от ЕС, не се оставяйте това да Ви заблуди – има държави извън ЕС, които са част от инициативата, заедно с европейски държави, които имат различна валута.

Целта на SEPA преводите е проста – паричните преводи в Европа да бъдат по-бързи, по-сигурни и по-ефективни. Не само за физическите лица, но и за фирмите.

Всъщност SEPA прави международните преводи в Европа толкова лесни, колкото са и вътрешните, като определя едни и същи стандарти за всички страни членки и елиминира разликите, които създават пречки за международните преводи.

SEPA преводи

Има два типа SEPA трансферни схеми – SEPA кредитен превод и SEPA дебитен превод. Основната разлика между SEPA кредитен превод и SEPA дебитен превод е, че докато SEPA кредитният превод е еднократно плащане, SEPA дебитният превод е от повтарящ се тип.

Пример за SEPA кредитен превод

Да приемем, че планирате да се преместите в друга европейска държава и трябва да преведете депозит за жилището, което ще обитавате. Можете да направите това лесно със схемата за кредитен трансфер SEPA и новият Ви наемодател ще получи депозита след около 1 работен ден.

Същият принцип важи за фирми, които продават в други държави от SEPA, както и за техните клиенти – продаването и поръчването на продукти и услуги става много по-лесно.

#

Пример за SEPA директен дебит

Вече установихме, че SEPA Credit Transfer обработва еднократни покупки. Директният дебит на SEPA, от друга страна, е предварително оторизиран автоматичен метод на плащане.

Ето един лесен пример.

Всички ежемесечно имаме сметки за плащане. Нека си го признаем – нареждането на нова транзакция за плащане на едни и същи сметки всеки месец е досадно. Ето защо имаме схемата за директен дебит SEPA, която автоматично го прави вместо Вас и изпраща парите направо от Вашата сметка. Толкова е лесно!

Държави, които са част от SEPA през 2022 г.

Към края на 2022 г. има 36 държави, които са част от SEPA – всички страни членки на ЕС, 3 страни от ЕИЗ (Норвегия, Лихтенщайн, Исландия), както и Монако, Швейцария и Обединеното кралство.

#

Какво е SEPA Instant и по какво се различава от SEPA?

Ако си мислите, че стандартните SEPA преводи са бързи, то имаме новини за Вас!

Докато SEPA преводите обикновено могат да отнемат 1-2 работни дни, за да достигнат до получателя, SEPA Instant отнема няколко секунди.

Но има и още!

За разлика от обикновените SEPA преводи, преводите SEPA Instant могат дори да се нареждат и получават по време на празници - през всеки ден от годината.

Едно нещо, което трябва да имате предвид обаче е, че преводите SEPA Instant могат да се изпълняват само ако банките както на наредителя, така и на получателя са свързани към системата на SEPA Instant.

Защо трябва да откриете европейска SEPA сметка?

Има много причини да разкриете европейска SEPA сметка, като спецификата зависи от Вашите цели.

Най-общо казано, ако работите или пътувате в Европа, не е нужно да носите пари в брой не само защото безкасовите плащания са широко разпространени лярни в Европа, но и защото няма да срещнете пречки, когато става въпрос за:

  • плащания с Вашата банкова карта
  • теглене на пари в брой на по-изгодна цена
  • изпълняване на бързи плащания в евро

Критерии за изпънение на SEPA преводи

Критериите за SEPA преводи са много прости и има само две условия:

  1. Вашата държава трябва да бъде член на SEPA
  2. SEPA трябва да бъде интегрирана както от финансовата институция на подателя, така и на получателя

Това е!

Как да изпълните превод SEPA или SEPA Instant с Paysera?

В интерес на истината... Не е необходимо да правите нищо допълнително! Поне когато става въпрос за обикновен SEPA превод. 

Когато Вие и получателят отговаряте на критериите за SEPA превод, стандартният превод, който нареждате, автоматично се категоризира като SEPA превод.

Когато става въпрос за SEPA Instant... Всичко, което трябва да направите, е да маркирате превода си като спешен, след като попълните нареждането за превод, като използвате Вашата Paysera сметка. Ако банковата сметка на получателя не е част от SEPA Instant, опцията няма да се покаже.

Все още нямате Paysera сметка?

Открийте сметка днес напълно БЕЗПЛАТНО!

Свързани статии

#

10+ причини защо трябва да използвате Paysera

Спомняте ли си критериите, по които избрахте първата си банка? Избрахте тази, която родителите Ви използваха? Или може би сте получили безплатна карта в училище? Но може ли това да се счита за съзнателен избор? Нека да разгледаме 10-те най-често срещани причини, поради които хората откриват сметка в Paysera.

#

Как да захраните своята Paysera сметка?

Има няколко различни начина, чрез които можете да захраните своята Paysera сметка. От депозиране на пари в брой до нареждане на банков превод – всички те са изброени в тази публикация. Продължете да четете, за да научите повече.

#

Какво е IBAN и как да го намеря?

IBAN е един от най-често използваните номера в банковия сектор. Независимо дали желаете да изпратите пари или да ги получите - почти сигурно ще използвате IBAN. Знаете ли обаче всъщност какво е IBAN?