Всички категории

Как да проверите статуса на превод в Paysera?

It only takes a few seconds to check Paysera transfer status.
Винаги трябва да имате възможност да проследявате парите си, когато правите превод - в това няма съмнение. Ето защо, за да гарантираме прозрачност, Ви предоставихме възможност да проверявате състоянието на паричните си средства по всяко време. Както скоро ще откриете, проследяването на Вашите средства с Paysera е бързо, лесно и удобно.

Как да проверите статуса на превод

Можете да проверите статуса на Ваш превод с помощта на мобилното приложение на Paysera или чрез уеб браузър.

Чрез мобилното приложение на Paysera:

  1. Влезте в своя акаунт
  2. В секция Портфейл ще видите хронологията на Вашите преводи
  3. Ако сумата до конкретна трансакция е визуализирана в светлочервен цвят, това означава че тя не е изпълнена. В случай че е отбелязана в яркочервен цвят – преводът е изпълнен.
Check Paysera transfer status using Paysera mobile app.

Чрез уеб браузър:

  1. Влезте в своя акаунт.
  2. Отидете на Преводи > Списък с преводи.
  3. Изберете датата и сметката, от която е нареден преводът.
  4. Кликнете върху Филтър.
  5. Може да изберете някоя от следните опции: Всички, Изпълнени, Неизпълнени или Неподписани.
Check Paysera transfer status using web browser.

Какво означава изпълнен, неизпълнен и неподписан превод?

Изпълнен е като пресичане на финалната линия. Това означава, че Вашият превод е завършен успешно и парите са достигнали местоназначението си.

Неизпълнен е точно обратното. Този статус означава, че Вашият превод не е завършен. Може да има няколко причини за това – може би не е имало достатъчно средства по сметката, данните за сметката са били неправилни, наредителят е отменил превода или е имало технически проблеми по време на процеса.

Подписан може да се разглежда основно като стартов сигнал на състезание, обявяващ, че пътешествието е започнало. Наредителят (или упълномощеното лице) е потвърдил превод, но реалното движение на средствата все още не е извършено.

Имайте предвид, че времето, необходимо на превода да бъде завършен или изпълнен, може да варира в зависимост от вида на превода.

Вашият превод е задържан?

Разбираме колко разочароващо може да бъде това. Ще Ви направим лоша услуга обаче, ако Ви дадем кратък отговор – в този случай няма универсален вариант.

Всеки случай е уникален и затова създадохме изчерпателна публикация в блога, за да ви помогнем да идентифицирате, разберете и разрешите всякакви проблеми, когато даден превод е задържан. Ние сме тук, за да помогнем!

Свързани статии

#

Как да разделите сметка с помощта на мобилното приложение на Paysera?

Помните ли, когато беше нужно малко почесване по главата и време, за да разделите сметката с приятелите си? Е, тези дни вече са в миналото, благодарение на иновациите в технологиите. В днешно време за всичко, което е необходимо, са нужни само няколко докосвания на телефона и дори не е нужно да изчислявате своя дял от сметката – функцията на Paysera за разделяне на сметката прави всичко вместо Вас.

#

Как да промените своя имейл адрес, телефонен номер или да прехвърлите приложението Paysera на нов телефон?

В настоящата дигитална ера разчитаме в голяма степен на нашите мобилни устройства, за да управляваме финансите си, включително с помощта на приложения като Paysera. Възможно е обаче да възникнат ситуации, в които трябва да актуализираме информацията си за контакт или да прехвърлим приложението на нов телефон. Ако се окажете в подобно положение, не се притеснявайте! Тази публикация в блога ще Ви преведе през процеса на промяна на Вашия имейл адрес, телефонен номер или прехвърляне на мобилното приложение на Paysera на нов телефон.

#

Как да промените лимитите на Вашата сметка в Paysera?

Искате да правите големи трансакции или просто да си осигурите повече финансова гъвкавост? Промяната на лимитите на Вашата сметка в Paysera е по-лесно, отколкото си мислите, независимо дали сте физическо или юридическо лице.